vineri, iulie 09, 2004

grecia turistica pentru romani

Invazie romaneasca in Paralia

Raluca Ion
Steluta Voica
Sambata, 10 Iulie 2004
Statiunea greceasca este asaltata de turisti pentru care gazdele au pregatit pina si meniuri in limba romana
Grecia se vinde “ca piinea calda” la agentiile de turism. Cu ceva mai multi bani decit in Romania, in Grecia te scalzi intr-o mare “frumoasa de-ti vine sa te inchini la ea”, te lasi rugat de patronii de restaurant, gata sa-ti cumpere mincare si de la concurenta, numai sa te asezi la masa lor, sau te plimbi prin padurile Muntelui Olimp, unde, odinioara, Hera, nebuna de gelozie, le vina pe amantele lui Zeus.

Daca n-ai pus picior afara din tara, incalzirea pentru cele strainataturi ti-o faci in Grecia. “E cea mai accesibila destinatie pentru cei satui de litoralul romanesc, care n-au mai fost niciodata in afara”, spune directorul de marketing al agentiei “Romantic Travel”, Ciprian Enea. Nu e musai sa ai salariu de fotbalist de Divizie A ca sa-ti permiti un bronz de Marea Egee. Pleci si cu bani marunti sa te prajesti la soarele din Paralia Katerini, cea mai ieftina si cautata destinatie de catre majoritatea romanilor - dar si est-europenilor - pasionati de plajele Eladei.
Faptul ca romanii sint musafiri permanenti in Paralia Katerini o demonstreaza meniurile scrise in romaneste din pleiada tavernelor micute, pictate cu flori si pesti, unde nu stii niciodata la ce sa te astepti dupa primul rind de bere: alune, chips-uri, brinzeturi, salate si salamuri din partea casei. N-o sa vezi la Paralia monstri de hoteluri cu zece etaje fiindca grecii tin la specificul local si nu dau autorizatie de constructie decit pentru cladiri cu maximum patru etaje. Casele sint toate albe cu acoperisuri albastre, impodobite cu multe, multe flori.

Halkidiki si Thassos vin din urma

Halkidiki si InsulaThassos sint destinatii preferate tot de cei cu un buget mai putin european. “Halkidiki e un fel de Paralia Katerini, dar nu la fel de frumoasa. Incearca sa se ridice la nivelul Paraliei, dar inca nu reuseste”, categoriseste Larisa Barbu, de la agentia “M&F Trading”, oferta greceasca. Thassos este “una dintre insulele inca putin descoperite de turisti. De aceea preturile sint mai mici, dar insula merita”, adauga si Cristina Ilas de la “Eurotime”.

Caracatite puse la uscat pe fringhii

De la Paralia, dupa trei ore adormitoare cu autocarul, drumul ti-e deschis pe mare spre insula Skiathos. “Ca sa ne distreze, timp de trei ore in sir, cit am facut cu vaporul pina pe insula, capitanul, un grec masliniu, si baiatul lui, un blondut de vreo 6 ani, facut cu o olandeza, ne-au invatat pe toti cei o suta de oameni sa dansam greceste. A fost un ris... Cine nu dansa arunca piine la pescarusi. O prindeau pina sa cada in apa, de parca erau ciini”, face Felix semnul international al picajului. “Ghidul ne-a spus ca Skiathos are a treia plaja din lume ca si calitate. E inconjurata de pini cu ace argintii, are un nisip ca sclipiciul si apa albastra cum n-am mai vazut. Lumina soarelui se reflecta in nisip ca intr-un cristal. Cind intri in apa ti se ridica de sub picioare o pulbere stralucitoare”, abia i se deschide lui Felix pofta de povestit. “Tavernele au caracatite puse la uscat pe fringhii. Nu am pus gura pe asa ceva!”, ne asigura Felix ca s-a tinut departe de ispitele din meniul grecesc.

Pe Muntele Olimp, la pas sau cu scuterul

La o aruncatura herculiana de bat - cam 20 de km - e Muntele Olimp, pe care il urci dupa cum te tin puterile. Cei mai multi se opresc la Cascada lui Zeus, numai ambitiosii merg mai departe, pina la Prionia, intrarea in rezervatia naturala. “Traseul asta n-are echivalent ca peisaj in Romania. E al naibii de greu, sint 10 kilometri de urcus continuu, pe care ii faci cam in cinci ore, dar numai aici ai ocazia sa treci de pe un versant pe altul pe poduri din lemn. La un cot de drum, vezi dintre copaci marea”, spune Felix Grigore, un chibzuit care a fost la Paralia in extrasezon cu o treime din pret si n-a vrut sa vada resedinta zeilor din autocar. Cine vrea sa-si conserve energia exclusiv pentru plaja ajunge la Muntele Olimp cu scuterul. “Va dau un pont. Scuterul costa 18 euro pe zi si face toti banii. Fluturi mari colorati se izbesc de tine, de-o parte si de alta a drumului ai castani comestibili, te uiti in jos si vezi casele terasate pe diferite nivele. E tare frumos cind ii depasesti pe aia care urca pe jos si gifiie!”, povesteste Ciprian Enea.

Meteora si Muntele Athos, pentru cei cu dragoste de Dumnezeu

De la Paralia ajungi destul de usor si la Meteora, cea cu manastiri ortodoxe sapate parca in ceruri de calugari sihastri, la loc ferit, sa nu-i ajunga ochi de pacatos. Nu mult in urma, calugarii se catarau la loc sfintit cu funii si scripeti, dar grecii le-au facut viata usoara turistilor si au sapat in stinca trepte si tuneluri ca sa-i ridice mai confortabil la cer. O excursie adevarata la Muntele Athos o fac numai barbatii care si-au tocit din vreme genunchii la Patriarhia Romana, cerind o “adeverinta” de drept-credincios, parafata si de inaltii clerici greci. “De cind, in urma cu citiva ani, o ziarista s-a deghizat in calugar si a intrat la Muntele Athos, calugarii verifica sub sutana orice nou-venit”, spune Felix Grigore. Turistilor de rind nu le ramine decit sa dea in mod organizat, cu vaporasul, tircoale Muntelui Sfint. “E o excursie care face toti banii. Apa este foarte limpede, are zeci de nuante de albastru si prin ea poti sa vezi stincile submarine”, spune Ciprian Enea.

Aventuri la granita Uniunii Europene

Vamesii greci intorc de la granita romani, albanezi si bulgari pe banda rulanta. Daca pleci pe cont propriu cu masina personala, autocarul sau avionul ai sanse fifty-fifty sa treci pragul Greciei, aflam de la Larisa Barbu: “Peste 50% din romanii care pleaca fara excursie sint trimisi inapoi, fie ca nu au suta de euro pe ziua de sedere, fie nu pot sa demonstreze ca au cazarea platita in avans, fie, aparent, fara motiv”. Se intimpla ca o femeie singura si cocheta sa fie luata drept profesionista - daca depaseste “limita legala” la chilotii tanga din bagaje -, un barbat singur si in putere sa fie suspectat ca a venit la munca sau la furat, iar un barbat impreuna cu o femeie sa constituie, in ochii granicerului, nucleul unei retele de prostitutie. Constantin Opris crede ca totul tine doar de toanele vamesilor: “Am vazut tipe singure, fara bagaje, imbracate in leopard pe care vamesii nu le-au intrebat nimic de sanatate”.

Capcane ce pot fi evitate

Cel mai bine e sa mergi in Grecia primavara si toamna, cind totul este la o treime sau la jumatate de pret si caldura nu te nauceste. In extrasezon poti sa o duci bine mersi la malul Marii Egee cu o suta de euro de persoana. Un pret prea mic la o excursie in plin sezon sau agentiile care conditioneaza plecarea in excursii de “formarea grupului” ar trebui tratat cu prudenta. “Clientii achita, o parte sau in totalitate, excursia si asteapta formarea grupului. Intre timp, excursia se amina sau se anuleaza, si oamenii asteapta citeva luni pina isi iau banii inapoi. Agentiile de turism le folosesc banii si le dau fel de fel de scuze. Alte firme trag special de timp, astfel incit sa ajunga dupa 12 noaptea la hotel, ca sa le poata spune turistilor ca la ora aia nu se mai fac cazari, asa ca trebuie sa doarma in autocar, desi turistii au platit agentiei cazarea, care ramine cu banii!”, avertizeaza Larisa Barbu.

Cei nemultumiti trebuie sa stie ca au dreptul sa faca plingere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, la numarul de telefon 080.800.999, si la Ministerul Turismului.
Conditii pentru cei care pleaca pe cont propriu:
pasaport valabil pe cel putin sase luni
asigurare medicala pe toata durata sederii
vaucher care sa dovedeasca ca ati achitat integral cazarea sau invitatie din partea unui cetatean grec
o suta de euro pe zi, pentru cei cu cazarea asigurata la hotel, sau 500 de euro per total pentru cei cu invitatie
carte verde, daca plecati cu masina
bani pentru taxele de autostrada, pod sau ecologice, percepute in Bulgaria si Grecia

Costul minim al unui sejur in Paralia Katerini:

Transportul si cazarea, 7 nopti, te costa in sezon minimum 280 de euro pentru doua persoane, la vila de doua stele. Mincarea de la supermarket si de la tavernele de pe plaja mai costa aproximativ 150 de euro. In total, in jur de 450 de euro pe sejur, pentru doua persoane. In extrasezon (octombrie, cind nici nu te topeste soarele), transportul si cazarea pentru doua persoane fac 130 de euro, la care se adauga inca 100 de euro mincarea de la supermarket. Un total de 250 de euro pentru un cuplu.

Distractii optionale in Paralia Katerini:
Excursie la Meteora - 25 euro
Croaziera in Insula Skiathos - 35 euro
Excursie la Muntele Olimp - 20 euro
Seara greceasca - 17 euro
Excursie la Muntele Athos - 35 euro
Excursie de o zi la Atena - 35 euro
Parc distractii Waterland - 30 euro
450 de euro este costul minim al unui sejur, pentru doua persoane, in sezon
Costul minim al unui sejur, pentru doua persoane, in extrasezon 250 de euro

Niciun comentariu: