Enciclopedia libera Wikipedia ne spune ca un weblog este o aplicatie web care contine postari periodice, ordonate invers cronologic – un jurnal electronic. Crearea unui astfel de site este accesibila oricarui utilizator de internet.
Associated Press
INVITATA la conferinta Online News Association ce a avut loc la Hollywood, coordonatoarea echipei care editeaza weblog-ul Wonkette nu a avut nevoie de nici un fel de prezentare si nu a oferit explicatii colegilor sai de jurnalism online, cand a afirmat ca weblog-uri precum al sau au impulsionat o mai rapida reactie la stirile de ultima ora, din partea marilor trusturi de stiri.
Ana Marie Cox si altii care intretin blog-uri au fost aspru criticati dupa alegerile prezidentiale din 2 noiembrie pentru postarea, pe parcursul zilei scrutinului, inainte de inchiderea urnelor, a unor sondaje de opinie luate la iesirea de la urna – o practica evitata de massmedia, deoarece ar putea influenta rezultatul alegerilor.
“Cat de mult afecteaza decizia celor ce voteaza, depinde doar de cat de mult cred oamenii in ele,” a aratat Cox, care a continuat spunand ca blog-urile fac mult mai dificil pentru mass-media mainstream sa “pastreze un reportaj pana la epuizare".
Cox, ale carei articole presarate cu barfe si chiar obscene fac blog-ul sau politic unul dintre cele mai citite de pe web, crede ca nu a facut nimic rau, si ca are dreptul sa dea oamenilor informatiile de care au nevoie.
Blog-urile nu mai sunt de mult ignorate. Ele au atras atentia asupra unor evenimente politice, prezentand subiecte pe care le-au preluat apoi si posturile radio/tv si ziarele, ori au expus deficientele mijloacelor jurnalistice clasice. Dar chiar si asa, unii dintre cei prezenti la conferinta au marturisit ca au de purtat o lupta grea pentru a obtine credibilitatea pe care o au profesionistii.
“Unele lucruri apar in blog-uri cu ceva vreme inainte sa ajunga in media mainstream", a spus Mark Glaser, redactor la Online Journalism Review, care scrie despre blog-uri. “Blog-erii trebuie sa porneasca de la zero ca sa obtina increderea publicului.”
Glaser a observat importanta blog-urilor, spre exemplu, in demontarea reportajului CBS News pe tema serviciului militar al lui G.W. Bush la Garda Nationala din Texas. Rafala constanta de intrebari si de acuzatii venite din web a silit, in cele din urma, reteaua sa admita ca a gresit atunci cand s-a bazat pe niste documente care s-au dovedit false.
Mindy McAdams, profesor de jurnalism la University of Florida, a laudat eforturile blog-erilor, dar le-a cerut sa adere la standardele etice ale jurnalistilor mainstream.
“Credibilitatea noastra sufera foarte mult de pe urma faptului ca oamenii se grabesc sa publice informatii fara a le verifica veridicitatea", a conchis spus McAdams dupa discursul Annei Cox. “Blog-urile sunt grozave. Imi place faptul ca din ce in ce mai multi oameni isi spun parerea. E bine… Dar asta nu inseamna ca cei care se autonumesc astfel jurnalisti, nu trebuie sa verifice informatiile.”
Mihai Surducan
miercuri, noiembrie 17, 2004
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu