Saptamana aceasta am inceput activitatea la I.N.A.Am inceput sa modulul acesta (primul pentru mine-caci examenele din primul le voi da si eu din10 feb) cu Politici Publice.Cum se creaza si implementeaza .Dupa un studiu de caz astazi,maine avem si o evaluare care va da 12,5% din nota finala,evaluarea fiind si continua si ceea ce avem de analizat pana maine!in grupul meu de 4 baieti este:
un memoriu pentru ministrul economiei dintr-un domeniu de actualitate fierbinte:decizia de aprobare a inceperii exploatarii zacamintelor de aur din muntii Apuseni.Rosia Montana (Un capitol neincheiat: protectia mediului- interviu cu Margot Wallstrom, Comisar European pentru Mediu ).
Rezumatul opiniilor exprimate în "asociatia pro pastrare Rosia Montana, Greenpeace Austria si Romania)
Acelasi punct de vedere il afirma si Academia Romana , cadrele profesorale de laA.S.E. Bucurestisi Biserica Ortodoxa si Autoritatile maghiare dupa precedentul accident cu cianuri pe Tisa.Ungaria, preocupata de Rosia Montana,dar pe de alta parte zona nu are decat agroturismul ca perspectiva de dezvoltare.
Ceea ce se va intampla vom vedea curand;daca exista o cale de mijloc.Despre cum vrea sa prezinte grupul in care ma aflu va voi da detalii cu prioxima ocazie pentru ca vrem sa fim inovativi,creativi si nitel actori pentru o reprezentare de succes a recomandarii de strategie.
Postez aici cateva opinii politice.Sa le dea D-zeu si analistii de politici publice inspiratie ,eficienta si compasiune.
Canadienii, mult mai aproape de Rosia Montana
Firma canadiana Gabriel Resources a initiat imediat dupa ce Traian Basescu a devenit presedinte al Romaniei procedura formala de obtinere a autorizatiei de mediu pentru proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Cu schimbarea regimului de la Bucuresti, canadienii sunt mult mai aproape de indeplinirea obiectivului lor, dat fiind ca atat premierul Tariceanu, cat si presedintele Basescu s-au declarat sustinatori ai afacerii cu aur din Apuseni.
' De amintit ca in 1997, cand ministru al Industriilor era Calin Popescu Tariceanu, guvernul a autorizat proiectul Rosia Montana. Proiectul a trenat intre 2000-2004, cand premierul de atunci, Adrian Nastase, declarase ca nu este de acord cu exploatarea aurului in zona. Imediat dupa instalarea in functie, presedintele Traian Basescu a declarat ca proiectul este "realist si necesar". Traian Basescu a discutat, de altfel, despre acest subiect cu directorul pentru Romania al Bancii Mondiale, institutie care face propriile evaluari pe marginea proiectului.
O opozitie ferma vine de la ministrul Culturii, Mona Musca, ale carei declaratii exprima ingrijorarea vizavi de distrugerea vestigiilor romane din zona. De asemenea, spune Mona Musca, "mediul ar fi grav afectat" daca Gabriel Resources va incepe exploatarile.
Sulfina Barbu, noul ministru al Mediului, a anuntat ca va solicita un studiu de impact facut de o firma cu expertiza in domeniu in privinta proiectului de la Rosia Montana.
p.s.este de mentionat comportamentul firmei implicate de cucerire a zonei in diverse situatii si parerea unui geolog,ca un prim reprezentant al societatii civile
Prezentarea a tinut cont de un model de memoriu specific,dar decizia apartine politicului.voi revenio cu o versiune electronica ,chit ca as fivrut sa o adaptez weblogului.
p.s. stire de ultima ora:
Guvernul ungar saluta disponibilitatea Romaniei de a coopera in solutionarea problemei privind controversatul proiect de organizare a unei exploatari miniere aurifere la Rosia Montana, a declarat miercuri un purtator de cuvant al guvernului de la Budapesta, Andras Batiz, citat de agentia MTI. Potrivit declaratiilor sale, guvernul ungar a primit lista Romaniei cu delegatii pentru o comisie mixta ce va fi infiintata pentru evaluarea unor posibile pagube ale mediului inconjurator in regiunile din vecinatatea raurilor care curg din Romania catre Ungaria. Prin intermediul comisiei, Ungaria va avea un cuvant de spus in luarea deciziei definitive privind proiectul, a afirmat Andras Batiz, precizand ca guvernul ungar isi mentine pozitia conform careia mina nu ar trebui deschisa.
joi, ianuarie 13, 2005
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu